CNC Kesim & Büküm
Sert materyallerin kesiminde ve biçimlendirilmesinde kullanılan bir kesim yöntemidir. Bir tezgah üzerine kurulu, tabla ve kesim kafasından oluşan düzlemen CNC tezgahı denmektedir. Günümüzde sac ve metal üzerine kurulu sanayi kendine çok büyük bir yer edinmiştir. Pek çok ürün artık bu malzemelerin işlenmesiyle yapılmaktadır. Yani bir bakıma ürünlerin temeli bu malzemelerin istenildiği gibi işlenmesi sonucu atılmaktadır. Bu nedenle bu denli önemli bir işte zamanlama ve istenilen ürünün yapılması son derece önemlidir. Teknoloji çağında olmanın vermiş olduğu ileri teknoloji sayesinde daha hızlı ve istenilen düzeyde ürünler işlenebilmektedir. İleri teknoloji makineler kullanan ve bu alanda deneyimli olan firmalar ile çalıştığınızda zamanında ve istediğiniz gibi bir teslimatla karşılaşabilirsiniz.
Cnc tezgahları farklı ölçülerde ve ebatlarda sacların en yüksek hassasiyet ile bükülmesi ile bir çok sektörün ihtiyacına uygun getirilmektedir. Hafif sanayiden ağır sanayiye kadar bir çok alanda metal kullanılmaktadır. Ancak bir çok alanda metallerin düz sac şeklinden öte farklı olarak çeşitli şekillerde kullanım ihtiyacı bulunmaktadır. Bulunduğumuz modern çağda ise elle, insan gücü ile metalleri bükmek, eğmek ve şekillendirmek imkansızdır. Cnc makineleri sayesinde günümüz teknolojisi ile istediğimiz şekillerde, mükemmel ölçeklerde eğme bükme yapabilmekteyiz. CNC büküm makinelerinde malzeme cinsi belirlendikten sonra gerekli strok ve kalıplar ve bunlar ile malzemenin uyumu, gerekli dayama açıları, bükme açıları ve sıraları panel tarafından otomatik olarak hesaplanır. Bu da bükme işlemi için oldukça büyük kolaylık sağlar.
Bükme işlemi yapılırken dikkatli olmakta fayda vardır. Abkant bükme makinesinde alt ve üst kalıplar arasına elinizi sokmamalısınız, kenardan dolaşıp malzemeyi almalısınız. Küçük malzemeleri bükerken, başparmağınız ile bastırmalısınız. Ayrıca büyük malzemeleri bükerken, malzemenin sizi kapmasına izin verecek mesafede durmamalısınız. Bu gibi kurallara da uyduğunuz zaman abkant bükme makinelerinin faydasını göreceksiniz. Özellikle bu makinelerin CNC olanlarının faydası çok daha fazladır. Lazer kesim teknolojisi endüstriyel üretimin hemen her alanında kullanılmaktadır. Lazer adı verilen ışın; karbondioksit gazına elektrik akımı verilmesi yöntemiyle elde edilir. Karbondioksite azot ve helyum gazı da eklenerek verim arttırılır.
Elde edilen lazer ışınıyla farklı tezgahlarda yapılan metal kesim işlemine lazer kesim adı verilmektedir. Lazer kesim sayesinde üretim hataları ortadan kaldırılmıştır. Lazer kesimi maliyetleri düşürür, kalıp maliyetleri sıfırlanır. Sac plaka üzerinden farklı parçalar işlenebildiği için maliyetler önemli ölçüde düşer. Fire oranı minimum seviyeye indirilir. İşlenecek parçaların uygun olması durumunda ortak yüzeyler beraber kesilerek maliyet azaltılır. Büküm eksenleri markalanarak sonraki imalat aşamaları hızlandırılır; bu da maliyetlerin düşmesinde önemli bir etkendir.
Bir önceki yazımız olan Çelik Konstrüksiyon başlıklı makalemizde çelik konstrüksiyon apartman, çelik konstrüksiyon cam ev ve çelik konstrüksiyon dalı hakkında bilgiler verilmektedir.